[Galerija FDV] Igor Rus: Ladja Galeb: Peak Humanity?


Galerija FDV vas vljudno vabi na otvoritev razstave Ladja Galeb: Peak Humanity? avtorja Igorja Rusa, ki bo v torek, 20. oktobra 2020, ob 17. uri
na zoom povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/98215127498?pwd=UzlNMEJwNk1ZcTRhRWx4bk80dEZLQT09
(Meeting ID: 982 1512 7498; Passcode: 177840).

Poleg avtorja fotografij bodo na otvoritvi nekaj besed spregovorili tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, rektorica Univerze v Rijeki, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, dekanja Fakultete za družbene vede, prof. dr. Monika Kalin Golob ter dekan Fakultete za pomorstvo in promet, prof. dr. Peter Vidmar.

Razstava vsebuje osem fotografij ladje Galeb. Avtor Igor Rus znano ladjo vidi kot metaforo sprememb – od časa, ko je na ladji, ki je bila znana tudi kot Ladja miru,takratni jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito potoval po svetu, v katerem je ideja strpnosti in miru bila na višku, do današnjega časa, ko smo priča številnim vojnam in vsesplošni eskalaciji nasilja. Ladja Galeb je sedaj v slabem stanju in fotografije prikazujejo njeno stanje izpred parih let.

Ideja za naslov razstave in oblikovnost fotografij je nastala kot avtorjevo doživetje razpada ideje, ki naj bi jo ladja Galeb sporočala. Fotografije so narejene v črno-beli tehniki in obdelane tako, da je vsaka naslednja bolj grobo zrnata in je videti kot da ladja v seriji osmih fotografij postopno izginja izpred vaših oči.


Igor Rus o sebi:
S fotografijo se ukvarjam amatersko od leta 2009. To jemljem kot zdrav hobi, ki me izvabi v naravo, kjer se lahko odpočijem od sodobnega stresa, obenem pa lahko napenjam sive celice v nekaj kreativnega. Fotografiranje je zame užitek, tako za objektivom fotoaparata kot kasneje v »temnici« (dark room), izpred računalniškega ekrana. Živimo enkratno življenje in včasih je zanimivo dokumentirati nekaj od te lepote.


Vljudno vabljeni in vabljene ter prijazen pozdrav,

Galerija FDV

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 14. oktober 2020