Mednarodna filozofska konferenca: Concept's: Hegel's Aesthetics (Koncept/i: Heglova estetika)


Mednarodna filozofsko konferenco CONCEPT/S: Hegel's Aesthetics bo potekala od 11. do 14. januarja v Moderni galeriji v Ljubljani v organizaciji mednarodnega heglovskega združenja Aufhebung.

Gre za mednarodno filozofsko konferenco, ki se je bo udeležilo več kot 25 vrhunskih intelektualcev z vsega sveta. Predavali bodo Mladen Dolar, Robert Pfaller, Rebecca Comay, Andrew Cole, Alenka Zupančič, Keti Chukrov, Samo Tomšič, Sami Khatib, Frank Ruda, in drugi.

Slovesna otvoritev konference se bo odvila v Moderni Galeriji, v četrtek 11. januarja ob 18h, s predavanjem Rebecce Comay in z otvoritvijo razstave Hegel's Begriff avtorjev Bare Kolenc, Mirta Komela in Ateja Tutte, čemur bo sledila pogostitvena zakuska.

Organizacijski odbor konference sestavljajo Mirt Komel, Bara Kolenc, Martin Hergouth, Ana Jovanović in Goran Vranešević, sicer delujoči v okviru Mednarodnega heglovskega združenja Aufhebung, ki dogodek organizira v sodelovanju z MG+MSUM ter Fakulteto za družbene vede in Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

Konferenca se osredotoča na Heglovo pojmovanje umetnosti, kakor ga je razgrnil v svojih Predavanjih o estetiki, ki se sicer umeščajo v razvejano in plodovito tradicijo predvsem nemških teorij umetnosti, ki se raztezajo od Kanta in Goetheja pa vse tja do Adorna in Benjamina. Konferenca si tako zastavlja odpreti aktualna in obenem brezčasna vprašanja o pomenu umetnosti, o razmerju med umetnostjo in filozofijo, in nenazadnje tudi lepoto in resnico. V tem oziru nam v sodobnih časih prav Ljubljanska lacanovska šola, pri kateri se nemška klasična filozofija povezuje z lacanovsko psihoanalizo v edinstveno kritiko ideologije, daje nekaj izjemno pomembnih koncepcij razumevanja razmerja med umetnostjo in filozofijo.

 

Več informacij o predavateljih in panelistih na programu po dnevih na:

http://www.mglj.si/si/dogodki/1917/konferenca-koncepti-heglova-estetika/


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 05. januar 2018 | v kategoriji: Dogodek