Predavanje dr. Jovane Mihajlović-Trbovc


Dr. Jovana Mihajlović-Trbovc: "Koga še brigajo dejstva?! Vpliv Mednarodnega sodišča (MKSJ) na javni spomin v Bosni in Hercegovini"[Who cares about the facts?! The Influence of the International Tribunal (ICTY) on Public Memory in Bosnia and Herzegovina]  

V okviru raziskovalnih seminarjev na doktorskem programu Balkanski študiji vas vljudno vabimo na predavanje dr. Jovane Mihajlović-Trbovc, doktorantke tega programa iz leta 2014, ki bo v sredo, 4. novembra  ob 14. uri v predavalnici FDV-21 (1. nadstropje).

Povzetek predavanja:

Ali dejstva, ugotovljena na sojenjih za vojne zločine, spreminjajo pogled na to, kako se interpretira vojna v Bosni in Hercegovini (1992–95)? Oziroma zakaj ne? Kakšna je pri tem vloga Mednarodnega sodišča v Haagu v ustvarjanju javnega spomina na vojno?  Avtorica razpravlja o dominantnih narativih o vojni, njihovi spremembi skozi čas in o vlogi Mednarodnega sodišča v ustvarjanju in spreminjanju spomina na vojno. Pri tem se opira na analizo medijskega poročanja o komemoracijah in obeleževanju dogodkov od konca vojne do danes. 

Predavanje bo v slovenščini.

 

> Dr. Mihajlović-Trbovčeva je za svojo disertacijo z naslovom Public Narratives of the Past in the Framework of Transitional Justice Processes: The Case of Bosnia and Herzegovina  prejela evropsko nagrado za najboljši doktorat Jean Blondel, za kar ji ponovno iskreno čestitamo! Utemeljitev nagrade si lahko preberete na https://ecpr.eu/Prizes/PrizeWinners.aspx?PrizeID=4 . .

 

Vljudno vabljene in vabljeni!

so-koordinator doktorskega programa Balkanski študiji

prof. dr. Mitja Velikonja

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 19. oktober 2015