Z znanjem nad populizem


Z znanjem nad populizem2018-12-06-12V četrtek, 6. decembra, je na fakulteti potekal dogodek Z znanjem nad populizem

Na dogodku smo predstavili razsežnosti populizma, ki z razmahom digitalnih orodij vpliva tudi na družbeno participacijo mladih.

Na predavanjih in delavnicah smo s študenti razpravljali o vprašanjih: Kakšne barve je populizem? Kako se različni družbeni mediji odzivajo na pojav sovražnega govora in populizma? Kaj je populizem elit? Kakšna je povezava med populizmom in mednarodnimi migracijami? Ali obstajajo razlike med nacionalno, lokalno in evropsko ravnijo?

V uvodnem delu dogodka so udeleženci prisluhnili nadvse zanimivemu predavanju gosta Ervina Hladnika Milharčiča s časopisne hiše Dnevnik o vzponu populizma v nekaterih delih Evrope,  dotaknil pa se je tudi zadnjih ameriških predsedniških volitev. V drugem delu dogodka so udeleženci na delavnicah skozi praktične primere spoznavali razsežnosti populizma.

Na delavnici Zlorabe družbenih medijev za širjenje sovražnega govora in populizma, ki sta jo vodila Andrej Motl in doc. dr. Bojana Lobe so preizkusili, kako lahko z ozaveščanjem in pravilnim postopanjem posamezniki doprinesejo k zmanjševanju obsega sovražnega govora na družbenih omrežjih. Na delavnici Tudi to je populizem in tudi ta je nevaren - razkrivanje populizma elit so se s pomočjo analize medijskih tekstov in video posnetkov osredotočili na prevladujoče razumevanje populizma, predvsem na ideje o tehnološkem reševanju najbolj perečih problemov globalne družbe, kot je na primer globalno segrevanje. Udeleženci so skupaj z izvajalcema doc. dr. Blažem Vrečkom Ilcem in Markom Hočevarjem identificirali tudi osrednje nevarnosti elitnega populizma za prihodnost svobodne demokratične družbe.

Fotografije: Primož Hrvacki

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. december 2018 | v kategoriji: Dogodek