Skoči do osrednje vsebine

Samo polovica uporabnikov interneta v Sloveniji se zaveda prisotnosti algoritmov na spletu


Algoritmična pismenost postaja pomembna veščina za uporabo interneta, saj večina ponudnikov spletnih storitev (npr. spletni iskalniki, družbena omrežja, zbiralniki novic) uporablja orodja umetne inteligence, da s pomočjo algoritmičnega odbiranja informacij prilagajajo spletne vsebine internetnim uporabnikom. Ker se algoritmično odbiranje lahko tudi zlorablja v različne namene (npr. pristransko informiranje javnosti), je zelo pomembno, da se uporabniki zavedajo prisotnosti algoritmov na spletu.

Študija raziskovalcev na Centru za družboslovno informatiko UL FDV je raziskovala, kako digitalne neenakosti v internetnem dostopu in internetnih veščinah vplivajo na algoritmično pismenost internetnih uporabnikov in kakšne posledice ima slednja za njihovo uporabo interneta.

REZULTATI: 

  • približno polovica uporabnikov interneta v Sloveniji se ne zaveda prisotnosti algoritmov na spletu, skoraj dve tretjini jih ne ve, kako ti algoritmi delujejo;
  • nižjo stopnjo algoritmične pismenosti imajo predvsem starejši in nižje izobraženi uporabniki interneta, kar pomeni, da so ti najbolj verjetno izpostavljeni negativnim posledicam uporabe orodij umetne inteligence na spletu; 
  • posamezniki z višjo stopnjo internetnih veščin se bolj zavedajo in več vedo o algoritmih na internetu;
  • algoritmična pismenost pomembno določa načine, kako ljudje uporabljajo internet in splet.

Študija, ki jo je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), in druge študije na temo Digitalnih neenakosti v postpandemičnem času bodo predstavljene na mednarodnjem simpoziju, ki bo 15. junija potekal na Fakulteti za družbene vede. Mednarodni in domači strokovnjaki bodo razpravljali o strategijah za reševanje teh izzivov in možnih spodbudah pravičnega dostopa do digitalnih tehnologij in interneta. S spodbujanjem interdisciplinarne izmenjave idej in pogledov želimo prispevati k razvoju inovativnih rešitev in k poglobljenemu razumevanju digitalnih neenakosti v postpandemični družbi. 

Več informacij o dogodku je na voljo na povezavi

simpozij23slo (1)


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. junij 2023 | v kategoriji: Dogodek, Raziskava