Spletni seminar Demokracija na delovnem mestu: odprava delodajalskih razmerij


Razprava o najnovejši knjigi dr. Davida Ellermana “Neo-Abolitionism” (Springer, 2021)

Razpravo bosta vodila prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela in asist. Tej Gonza

Najnovejša knjiga dr. Davida Ellermana se zavzema za ukinitev sistema zaposlovanja v korist demokracije na delovnem mestu. Avtor se izogiba običajni izbiri med kapitalizmom in socializmom, ker ne problematizira zasebno lastnino ali tržno gospodarstvo, ampak pogodbo o zaposlitvi.

V središče pozornosti postavlja politično in ekonomsko razpravo o abolicionizmu - odpravi lastništva nad ljudmi, ki naj bi v svoji sodobni različici (neo-abolicionizem) odpravilo tudi najem, zaposlovanje ali oddajanje ljudi v najem.

Splošni argument temelji na treh teorijah, od katerih vsaka zadostuje za neoabolicionistični zaključek. Te tri teorije so 1) teorija neodtujljivih pravic, 2) teorija naravnih pravic ali delovna teorija lastništva in 3) demokratična teorija, ki razlikuje demokratično ureditev, kjer so upravljalske pravice delegirane in nedemokratično ureditev, kjer so upravljalske pravice odtujene.

Knjiga je nujno berilo za vse, ki želijo bolje razumeti politično ekonomijo, demokracijo na delovnem mestu in sistem zaposlovanja.

Dr. David Ellerman je soustanovitelj in predsednik Instituta za ekonomsko demokracijo, Ljubljana, Slovenija, raziskovalec na FDV UL in Stellenbosch Institute for Advanced Study

Email: david@ellerman.org

Webpage: www.ellerman.org

Webinar bo v petek, 12. marca 2021, ob 10.30 na zoom povezavi:

https://uni-lj-si.zoom.us/j/91340418108?pwd=R3ExcmZmTm1IL2ZTU0ZxZm42YkxnQT09

Meeting ID: 913 4041 8108

Passcode: 013445

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 05. marec 2021