Razprava o sodobnih trendih v slovenskem digitalnem novinarstvu


Ob izidu publikacije V senci digitalnih velikanov: sodobni trendi v slovenskem digitalnem novinarstvu, ki je prosto dostopna na spletni strani Založba FDV,

FDV in
Društvo novinarjev Slovenije
organizirata spletni dogodek, ki bo potekal v četrtek, 18. 2. 2021, od 18.00 do 19.30 na spletni platformi Zoom.  

Dogodek bo razdeljen na dva dela: predstavitev publikacije in razpravo o slovenskem digitalnem novinarstvu z izbranimi uredniki slovenskih medijev.

 

V prvem delu dogodka, ki ga bo s krajšim nagovorom otvoril dr. Slavko Splichal, bomo tako predstavili raziskavo o sodobnih trendih v slovenskem digitalnem novinarstvu, ki izhaja iz intervjujev s sodelavci in sodelavkami petih slovenskih medijev (Večer, 24ur.com, MMC, Val 202 in Siol.net), in preizprašuje komunikacijski potencial interneta in vlogo novih tehnologij v družbenem komuniciranju. Pri tem se raziskava, ki jo bosta predstavila dr. Jernej Kaluža in dr. Sašo Slaček Brlek, osredotoča na vprašanje, kako se v času prevlade digitalnih komunikacijskih tehnologij spreminjata narava novinarskega dela in zmožnost novinarstva, da izpolnjuje svojo normativno družbeno vlogo. V njej so analizirani tudi aktualni problemi slovenskega novinarstva, ki so plod političnih in ekonomskih pritiskov na eni ter prelomnih tehnoloških sprememb na drugi strani.

 

V drugem delu dogodka bo sledila razprava, ki se bo navezovala na omenjeno raziskavo. V razpravi, kjer bo poseben poudarek namenjen tudi trenutnemu stanju slovenskega digitalnega novinarstva, ki ga zaznamuje potekajoča epidemija in zaostrena politična situacija, bodo sodelovali Luka Hvalc (urednik dnevno aktualnega programa Val 202), Jure Tepina (odgovorni urednik 24ur.com), Kaja Jakopič (urednica uredništva za nove medije), Matija Stepišnik (odgovorni urednik Večera) in Petra Lesjak Tušek (predsednica Društva novinarjev Slovenije).

 

Dogodka se lahko udeležite prek sledeče povezave:
Meeting ID: 921 9588 2940
Passcode: 533323

Facebook dogodek
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 04. februar 2021