Uspešno izvedena okrogla miza o prihodnosti odnosov med EU in Kitajsko


Odnosi med EU in Kitajsko so v zadnjih mesecih pod drobnogledom. Čeprav obe tesno sodelujeta na različnih področjih, pa veliko vprašanj in problematik obstaja odprtih zaradi razlik v normah in vrednotah, pravu, pa tudi poslovnih praksah. Odnosi med EU in Kitajsko pa niso izrednega pomena zgolj za delovanje mednarodne skupnosti, temveč tudi prihodnost in delovanje tako EU kot Kitajske. V okviru MUN konference Salient 2020, ki jo organizira MUN Klub Slovenija, je bila 29. junija 2020 za boljše razumevanje tematike ter nov pogled nanjo organizirana okrogla miza z naslovom “EU-Kitajska: strateška prihodnost”. Govorci na okrogli mizi so bili Nina Pejič, vodja raziskovalne enote Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo in mlada raziskovalka na Centru za mednarodne odnose, Vodja delegacije EU na Kitajskem Nj. eksc. Nicolas Chapuis, in Katja Geršak, izvršna direktorica Centra za evropsko prihodnost. 

Pogovor se je osredotočil na tri glavne teme znotraj odnosov med EU in Kitajsko – trgovina in gospodarstvo, digitalizacija in tehnološki napredek, ter norme in vrednote. Vsi govorci so v odgovoru na prvo vprašanje identificirali področja, za katera sami menijo, da so najpomembnejša pri obravnavanju odnosov med EU in Kitajsko. Nadalje so se osredotočili na prihodnost gospodarstva, predvsem v luči ne samo krize Covid-19, temveč tudi iniciative En pas, ena cesta, ter foruma 17+1. Diskusija se je dotaknila tudi tehnološkega razvoja Kitajske ter prevladujočega odnosa do 5G infrastrukture in tudi drugih kitajskih projektov v Evropi, pa tudi vpliva le-teh na prihodnost političnih, gospodarskih in diplomatskih odnosov. Nazadnje so govorci spregovorili še o normah in vrednotah, predvsem o razlikah in podobnostih med EU in Kitajsko, ter njihovim vplivom na prihodnost, predvsem možnosti, da je EU v odnosu do Kitajske bolj odločna in stroga. 

Okrogla miza se je uspešno zaključila s vprašanji publike, ki so zadevala predvsem debato o vrednotah, pomisleke glede zasebnosti in tehnološkega razvoja, ter prihodnost kitajskih investicij v EU.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 02. julij 2020 | v kategoriji: EARL