Uspešno izveden posvet japonskih ter slovenskih strokovnjakov s področja Družbe 5.0


V torek, 3. marca 2020, je v okviru Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (RSVA) potekal zaprt posvet strokovnjakov ter strokovnjakinj o prihodnosti t. i. Družbe 5.0 na Zahodnem Balkanu. Družba 5.0 je koncept razvoja tehnološke družbe, ki je osredotočena na človeka, ki uravnotežuje gospodarski napredek na eni in reševanje družbenih vprašanj skozi integracijo kibernetskega in fizičnega prostora. Tako služi reševanju družbenih vprašanj s ciljem izboljšanja življenjskih razmer svetovnega prebivalstva.

 

Posvet z Nj. eskc. g. Masaharum Yoshido, veleposlanikom Japonske v Sloveniji in ddr. Yuko Harayama je moderirala Nina Pejič, mlada raziskovalka na Fakulteti za družbene vede ter vodja raziskovalne enote RSVA. V pogovoru je sodelovala dekanja Fakultete za družbene vede, dr. Monika Kalin Golob, ter profesorji/ce, raziskovalci/ke ter doktorski študenti/ke s področja digitalizacije in tehnološkega napredka oz. regije Zahodnega Balkana. Prisotni na posvetu so bili: dr. Andreja Jaklič, dr. Franc Mali, dr. Petra Roter, dr. Zlatko Šabič, dr. Chicako Shigemori Bučar, Mirjam Kotar, Maša Kolenbrand, Halida Dolandič, Tinkara Godec, Tilen Gorenšek, Ajda Hedžet in Teodora Tea Ristevska.

 

Na podlagi predavanja prof. Harayama so sodelujoči razpravljali o različnih aspektih Družbe 5.0, med drugim tudi o etično-družbenih vprašanjih: kako neposredno vključiti državljane in širšo javnost v razvoj pametnih sistemov družbe 5.0? Prav na Zahodnem Balkanu lahko koncept Družbe 5.0 odpre mnoga nova vprašanja: do kakšne mere ga države Zahodnega Balkana sploh lahko prevzamejo in koliko fizične ter digitalne infrastrukture je za slednje pomembno vzpostaviti? Kako bo koncept Družbe 5.0 pripomogel k reševanju praktičnih izzivov družbe na Zahodnem Balkanu, ki v mnogih pogledih še ni prešla posledic vojne? Kako lahko pomaga pri reševanju problema bega možganov – z digitalizacijo vsakdanjega življenja se namreč odpirajo nove možnosti v digitalnem sektorju, ki bodo mladim omogočile zaposlitev in razvoj družbe v lokalnem okolju.

 

Konsenz sodelujočih je bil, da morajo univerze pri tem prevzeti vodilno vlogo. Evropskim univerzam primanjkuje komunikacije s študenti, ker je dandanes večina informacij dostopna preko interneta, morajo izobraževalni procesi temeljiti na grajenju medčloveških odnosov in spodbujanju kritičnega mišljenja. Tudi praktične izkušnje bodo v prihodnosti pridobile na pomenu, pri čemer je lahko ravno tehnologija v pomoč izobraževalnim ustanovam, da učencem omogočijo več praktičnega učenja. Nazadnje pa je koncept Družbe 5.0 pomemben tudi za omogočanje upravljanja raznolikosti in različnosti (družbene diverzitete) kot priložnosti za zbiranje različnih mnenj in nadaljnji progresivni razvoj družbe.

 

Posvet je bil namenjen izmenjavi strokovnih mnenj med strokovnjaki in strokovnjakinjami prihajajočimi iz Japonske ter regije Zahodnega Balkana in Slovenije. Cilj posveta je bil  pridobiti lokalni pogled na priložnosti in rešitve, ki jih koncept Družbe 5.0 ponudi Zahodnemu Balkanu.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. marec 2020 | v kategoriji: EARL