"Umetna inteligenca 101 - nazaj k osnovam" - poročilo s prvega predavanja v seriji pogovorov o vlogi umetne inteligence v svetu


Pogovor z dr. Aljažem Košmrljem o umetni inteligenci, v petek 24. januarja 2020, je služil kot uvod v serijo dogodkov, ki bo potekala na mesečni ravni na FDV. Na dogodku smo se osredotočili na osnovna vprašanja o umetni inteligenci (UI) ter na vprašanja povezana s slovensko vlogo na tem področju.

Gostu, dr. Aljažu Košmerlju (Inštitut Jožefa Štefana), smo postavili  vprašanja o osnovnem delovanju UI na različnih področjih, prednostih UI, vplivu UI na gospodarstvo in o meji med avtomatizacijo in UI. Izvedeli smo, da smo v tem trenutku že obkroženi z različnimi segmenti UI in da le ta predstavlja pomemben dejavnik gospodarskega razvoja na svetu. Dr. Košmerlj je prav tako izpostavil, da je v tem trenutno preuranjeno govoriti o posledicah UI, povezanih s tehnološko singularnostjo – strahom, da bo umetna inteligenca postala bolj inteligentna od človeka.

Navezali smo se tudi na relevantne mednarodne akterje. Ugotovili smo, da so razdrobljene aktivnosti in razpršena infrastruktura oteževalne okoliščine, ki večajo zaostanek Evropske Unije v primerjavi z akterji, kot so ZDA in Kitajska.

V drugem delu smo se osredotočili na vlogo Slovenije na področju UI. Ugotovili smo, da imamo v Sloveniji kljub finančnim omejitvam zelo močno raziskovalno sfero, ki je uspešna tudi na mednarodnem področju. To se je odrazilo tudi pri upostavitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) v Ljubljani pod okriljem UNESCO. Pri njegovi vzpostavitvi ima Inštitut Jožef Stefan ključno vlogo. Dr. Košmerlj je prejel številna vprašanja od tudi od udeležencev, ki so jih zanimala predvsem vprašanja povezana z etičnimi dilemami, napredkom v zvezi z IRCAI in vlogo Evropske Unije pri pospeševanju razvoja inovacij, ki za svoje delovanje uporabljajo UI.

 

Naslednji pogovor bo potekal v petek, 28. februarja 2020 ob 16. uri v sproščenem vzdušju znotraj Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (v bližini učilnice FDV-08). Pogovarjali se bomo z dr. Natašo Pirc Musar – o posledicah razvoja umetne inteligence na možnosti nadzora ljudi.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. februar 2020 | v kategoriji: EARL