Testni dostop do Women and Social Movements in Modern Empires since 1820


Multimedijska zbirka prikazuje zgodovino sodobnih imperijev skozi ženske oči. Dokumente, ki niso v angleščini, spremlja angleški povzetek.

Viri so povzeti iz številnih arhivov, med njimi so tudi: Archivo Nacional de la República de Cuba, Havana, Kuba; posebne zbirke knjižnice Burke, Univerza Columbia; Šolska knjižnica Harvard Divinity; Center des Archives Diplomatiques de Nantes (CADN); Knjižnica Diliman, Univerza na Filipinih; Nacionalni repozitorij, Pretorija; Univerzitetna knjižnica Yale in mnogi drugi. Skoraj vsa vsebina je prvič na voljo na spletu. Večina vsebine je zaščitene z avtorskimi pravicami, vključene pa so tudi video in avdio vsebine.

Zbirka podatkov vključuje dokumente, povezane s habsburškim cesarstvom, otomanskim cesarstvom, britanskim, francoskim, italijanskim, nizozemskim, ruskim, japonskim in ameriškim cesarstvom ter naseljenci v ZDA, Novi Zelandiji in Avstraliji. Velik in inovativen del se osredotoča na glasove domorodk v Severni Ameriki.

Raziskovalci bodo:

  • pridobili dostop do kolonialnih in postkolonialnih virov,
  • lahko primerjali življenje žensk v različnih imperijih v kolonialnem in postkolonialnem kontekstu,
  • lahko preučevali meddržavna vprašanja, kot so prostitucija, odnosi med kolonijo in metropolo, upravljanje, popularna kultura, državljanstvo, zaposlovanje, zdravje in medicina, izobraževanje, domače življenje, intimnost in spolnost, otroci in mešan zakon,
  • raznolikost virov in obseg (vse celine), ki ga zajema podatkovna baza, se lahko uporablja pri študijah ženske zgodovine, svetovne zgodovine, religije, socialne in kulturne zgodovine, postkolonialnih študijah, sociologiji in politologiji.

Do 4. 12. 2020 je iz prostorov fakultet Univerze v Ljubljani in preko oddaljenega dostopa zagotovljen testni dostop za študente in zaposlene do podatkovne baze Women and Social Movements in Modern Empires since 1820.

Ponudnik: ProQuest - Alexander Street

Povezava za dostop

Morebitna opažanja, pripombe in predloge lahko sporočite na knjiznica@fdv.uni-lj.si.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 01. oktober 2020 | v kategoriji: Obvestila