Skoči do osrednje vsebine

Tajvanski izgubljeni komercialni filmi: obnovljeni in restavrirani


Tajvanski izgubljeni komercialni filmi: obnovljeni in restavrirani

Virtualni ogled filmskih klasik in pogovor s filmskimi strokovnjaki

15. - 22. april 2021

Tajvanske klasike so zaradi zgodovinskih okoliščin dragocena redkost. Politike japonizacije, sinizacije in vojnega prava so vrsto let hromile razvoj lokalne tajvanske kulture in identitete. Čeprav je bilo v obdobju od sredine 1950-ih do konca 1970-ih let na Tajvanu posnetih okrog 1100 filmov v lokalnem tajvanskem jeziku (t.i. taiyupian 台語片), pa so bili slednji zaradi majhnih proračunov in neobstoječih arhivov v veliki meri pozabljeni. Tedanja vlada pod Čankajškom je namreč podpirala izključno filme v standardni kitajščini, lokalno tajvansko kulturo pa je označevala za vulgarno in jo namerno zaničevala. Na veliko srečo se je približno 200 tajvanskih filmskih klasik ohranilo, Tajvanski filmski in avdiovizualni inštitut (TFAI) pa jih od leta 2013 vestno restavrira in opremlja z angleškimi podnapisi. Dva filma različnih žanrov, vohunske drame in komedije, bosta v sklopu evropske turneje Tajvanski izgubljeni komercialni filmi v aprilu predstavljena tudi slovenski publiki ter nam ponudila dragocene utrinke iz tajvanske preteklosti. 

Prijava: Vsi, ki se boste do 15. aprila 2021 prijavili na naslov info@tajvan.si boste na vaš mail prejeli brezplačno povezavo (Vimeo) za ogled obeh filmov v poljubnem času med 15. in 22. aprilom. 

22. aprila, ob 16.30 uri, bo sledil sproščen enourni pogovor s filmskima strokovnjakoma: prof. Chris Berry (King's College London) in dr. Wafa Ghermani (Cinémathèque Française). Pogovor bo potekal v angleškem jeziku prek zoom povezave (ID: 923 9764 2961). Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. april 2021 | v kategoriji: EARL