Prof. Rošker je prejemnica 25. tajvansko-francoske kulturne nagrade


V Parizu je 1. marca 2021 potekala podelitev 25. "Tajvansko-francoska kulturne nagrade", ki jo podeljujeta tajvansko Ministrstvo za kulturo in Akademija za moralne in politične vede v okviru Institut de France.

Letošnja prejemnika 25. tajvansko-francoske kulturne nagrade sta profesorica azijskih in afriških študij Jana S. Rošker z Univerze v Ljubljani ter Wu Kun-yung (吳坤 墉), sodelujoč pri knjižni seriji "Zbirka družbeno-političnih kritik (人文 批判)“ pri založbi Editions Utopie (無 境 文化).

Prof. Rošker je Tajvan večkrat obiskala za namene raziskovanja od leta 1994. Po vrnitvi v Slovenijo je na Univerzi v Ljubljani ustanovila Oddelek za azijske in afriške študije.

V zadnjih letih se je posvetila raziskovanju tajvanske moderne in sodobne filozofije, razkrila prispevke tajvanskih filozofov na tem področju ter jih predstavila evropskim akademskim krogom.

Leta 2019 je objavila več člankov o vlogi tajvanske filozofije pri prenosu vzhodnih filozofskih tradicij, hkrati pa spodbujala sodelovanje med univerzami v Sloveniji in Tajvanu v upanju na poglabljanje kulturnih vezi med Tajvanom in Evropo.

Povzeto po: https://www.moc.gov.tw/en/information_196_125685.html

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. marec 2021 | v kategoriji: EARL