Skoči do osrednje vsebine

Člani Kitajske akademije za družbene vede obiskali EARL


29. aprila 2022 je EARL imel izjemno čast pozdraviti ugledne člane Inštituta za evropske študije Kitajske akademije za družbene vede. Kitajsko delegacijo je vodil prof. dr. Liu Zuokui, namestnik direktorja Inštituta za evropske študije, ki deluje v okvirju Akademije. Obisk pomeni nadaljnjo krepitev delovnih stikov med Akademijo ter EARL, ki se je začela z uspešno izvedenim seminarjem o tridesetih letih sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko, izvedenem prek spleta decembra 2021.

Delegacija se je podrobneje seznanila z delovanjem EARL ter z možnostmi sodelovanja med Akademijo in EARL Zatem se je udeležila seminarja na temo »Ukraine crisis and its impact on CEE countries«.

Seminar sta vsebinsko zasnovala mag. Nina Pejič in dr. Marko Hočevar, ki ga je tudi vodil. Na razpravi so poleg prof. Liuja sodelovali še prof. dr. Zhang Chao, prof. dr. Mitja Saje, doc. dr. Jelena Juvan ter prof. dr. Zlatko Šabič. Seminar je odprl številna vprašanja, ki so zadevala mednarodne, gospodarske in zgodovinske dimenzije tragičnih dogodkov v Ukrajini, predvsem v luči percepcije te vojne s strani Kitajske in Slovenije. Med številnimi izpostavljenimi vprašanji kaže izpostaviti raznolikost odzivov srednje- in vzhodnoevropskih držav ko gre za pristop h krizi ter percepcijo velesil glede narave vojne (ali gre za globalni ali v osnovi regionalni konflikt) in vlogo akterjev: EU, NATO, ter posameznih držav, tudi Slovenije. Posebna pozornost je bila posvečena gospodarskim posledicam vojne (predvsem na področjih energetike in prehrane), za katero je, kot so poudarili vsi sodelujoči, nujno, da se konča takoj.

Po obisku so predstavniki EARL ter Akademije začrtali oblike nadaljnjega sodelovanja za obdobje 2022-2023 in pričakovane rezultate, o katerih bomo seveda poročali tudi na naši spletni strani.

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 09. maj 2022 | v kategoriji: EARL