Skoči do osrednje vsebine

Spletno predavanje Mor Sobola: Pogajanja o končnem dogovoru? Trumpova bližnjevzhodna politika na Bližnjem vzhodu in njen vpliv na Kitajsko ter sodelovanje EU v mirovnem procesu


28/10/2020, opoldne (12pm)

Spletno predavanje Mor Sobola, Tamkang University

Pogajanja o končnem dogovoru? Trumpova bližnjevzhodna politika na Bližnjem vzhodu in njen vpliv na Kitajsko ter sodelovanje EU v mirovnem procesu 

Povzetek predavanja:

20. januarja 2017 je Donald Trump prisegel kot 45. predsednik ZDA. Le nekaj mesecev po svoji inavguraciji je izjavil, da izraelsko-palestinski konflikt "morda ni tako resen, kot so ljudje mislili v preteklih letih". Ta komentar v veliki meri pomeni začetek precej razburkane plovbe za Trumpovo administracijo pri iskanju rešitve izraelsko-palestinskega konflikta.

Na podlagi tega je namen predavanja preučiti Trumpov pristop in njegove ključne politične pobude, hkrati pa analizirati, kako ameriške politike vplivajo na Kitajsko in sodelovanje Evropske unije (EU) v mirovnem procesu. V glavnem velja prepričanje, da je bil enostranski in zelo sporen pristop Trumpa v najboljšem primeru kontraproduktiven, v najslabšem pa škodljiv. V okviru sodelovanja EU in Kitajske v regiji se zdi, da se je že tako šibek položaj EU še poslabšal, medtem ko je Kitajska pod predsedstvom Xi Jinpingom povečala svojo udeležbo.

Čeprav bi lahko šibko stališče EU in večjo vpletenost Kitajske obravnavali kot posledico Trumpove enostranske politike, je nujno poudariti tudi širši geopolitični kontekst. Zlasti se zdi, da zaradi notranjih razhajanj v EU le-ta in njene države članice ne morejo zagotoviti ustreznega odziva. Kar zadeva Kitajsko, pa je treba vse večje sodelovanje Kitajske videti kot del njenega nastajajočega globalnega pristopa na splošno in zlasti kot način za zaščito njenih gospodarskih in varnostnih interesov.

Nazadnje se zdi, da je rešitev izraelsko-palestinskega konflikta bolj oddaljena kot kadarkoli prej, saj trenutno ni nobenega mednarodnega akterja, ki bi ga tako Izraelci kot Palestinci obravnavali kot legitimnega in nevtralnega posrednika.

Biografija:

Mor Sobol je docent na oddelku za diplomacijo in mednarodne odnose na univerzi Tamkang ter raziskovalni sodelavec pri Centru Evropske unije na Tajvanu (EUTW). Doktoriral je iz politike na Univerzi v Edinburghu in delal kot post-doktorski sodelavec na Inštitutu za evropske in ameriške študije pri Academii Sinici. Glavni fakous njegovega raizksovanja soevropska in kitajska zunanja politika, sredozemska politika, odnosi med Tajvanom in Kitajsko-Izraelom ter institucionalistične teorije.

Moderator dogodka: profesor Zlatko Šabič, generalni direktor EARL

Povezava do dogodka:

Ljubljana, Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (East Asia Resource Library)

https://www.fdv.uni-lj.si/knjiznica/earl E-mail: earl@fdv.uni-lj.si

 

Zoom Meeting 
https://uni-lj-si.zoom.us/j/98081864937?pwd=eXVpTnVsNzUrZE1YaDM0NWU4N1dXQT09

Meeting ID: 980 8186 4937 
Passcode: 776728 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. oktober 2020 | v kategoriji: EARL