Skoči do osrednje vsebine

Uspešna kampanja Sharenting - deljenje informacij o otroku


Prekomerno deljenje posnetkov in podatkov o otrocih je izziv za številne slovenske starše. Ti se ne zavedajo, da lahko s pretiranim deljenjem objav nenamerno škodujejo otroku. Da bi starše opozorili na to problematiko, smo sredi jeseni 2023 na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki je del projekta Center za varnejši internet, ki ga izvaja Center za družboslovno informatiko, pripravili kampanjo, s katero smo skušali starše spodbuditi k premisleku o pretiranem objavljanju.

Začeli smo v začetku novembra z oglasno plakatno kampanjo po večjih slovenskih mestih in na družbenih omrežjih. Glede na odziv uporabnikov družbenih omrežij ocenjujemo, da je bila kampanja zelo uspešna, prav tako pa je bil opažen tudi plakat na oglasnih mestih. Pripravili smo še dodatno različico plakata, ki ga bomo poslali vrtcem, knjižnicam in drugim ustanovam, kjer se zadržujejo starši.

V sklopu kampanje smo za deljenje na izobraževanjih za starše in drugih dogodkih pripravili tudi zloženko na temo prekomernega deljenja informacij o otrocih. Zloženka ponuja izhodišča za premislek, pred objavo na družbenih omrežjih ali deljenju preko aplikacij za sporočanje. Da bo odločitev za starše lažja, pa smo pripravili še drevo odločanja.

Glavni dogodek kampanje pa je bil spletni seminar »Ali naj objavim? - Na kaj biti pozoren pri objavljanju o otrocih na internetu«. V enournem spletnem seminarju je dr. Benjamin Lesjak, sodelavec Safe.si, pravnik in predavatelj na Safe.si predavanjih za starše in učitelje, govoril o problematiki objavljanja fotografij, video posnetkov in drugih informacij o otrocih na internetu, predvsem družbenih omrežjih. Problematiko je predstavil s pravnega vidika, vidika otroka in vidika starša. Pojasnil je, kaj je primerno objavljati, kakšne objave lahko otroku škodujejo in na kakšen način ter česa ne smemo objavljati. Na spletni seminar se je prijavilo več kot 600 udeležencev. V živo je seminar spremljalo 160 ljudi, ostali pa so si pogledali posnetek, ki je javno dostopen na spletni strani Safe.si.

Več o sharentingu pa si lahko preberete tukaj.

Gallery


Back to list of notificationsPublished: 12. December 2023 | Category: News