Predstavitev zbornika Premisleki o prihodnosti javnih medijev


Premisleki o prihodnosti javnih medijev in poziv k umiku medijskih zakonov

2020_9_3_Predstavitev zbornika Vloga javnih medijev

3. septembra je na fakulteti potekala predstavitev zbornika Premisleki o prihodnosti javnih medijev, ki ga je ob predlogih medijske zakonodaje pripravila Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. V zborniku je s svojimi prispevki sodelovalo 31 kritičnih znanstvenikov, znanstvenic, intelektualk in intelektualcev, novinarjev, novinark ter urednic in urednikov, ki jih druži prepričanje, da je potrebna krepitev javnih medijev, ne njihovo osiromašenje. Prispevki so kritični do napadov na medije v Sloveniji in predlagane medijske zakonodaje, ki jo je aktualna vlada sprva hotela sprejeti čez noč.

Urednik zbornika prof. dr. Slavko Splichal je na dogodku povedal, da ob tem izražajo "zaskrbljenost zaradi poskusov političnega podrejanja medijev in predstavljamo argumente v prid razvoju, ne ohranjanju, javnih medijev v Sloveniji. In končno, pa ne nazadnje, dajemo pobudo za resnično javno razpravo, ki naj prispeva k reševanju ključnih razvojnih problemov medijev in zagotovi trdne temelje njihovega razvoja."

Po besedah predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek se je potrebno odločno zoperstaviti zlasti udaru na javni servis - tako na RTV kot STA. 

O predstavitvi zbornika in javni razpravi, ki se je zaključila v soboto, so poročali vsi večji, pa tudi številni drugi mediji v Sloveniji. Med drugim STARTV (Katedra za novinarstvo poziva k umiku predlogov medijske zakonodaje), Val 202, 24urDelo, Sobotna prilogaSlovenske novice, Večer in drugi. 

Katedra za novinarstvo ob tem v javni izjavi (dostopni v priponki) poziva k umiku medijskih zakonov iz zakonodajne procedure, saj so bili pripravljeni netransparentno in v nesprejemljivi naglici ter brez poglobljene strokovne razprave. Za slovenski medijski prostor in novinarstvo so tako škodljivi, da jih ne morejo bistveno izboljšati niti spremembe posameznih členov.

5. septembra se je sicer iztekla javna razprava o predlogih novel štirih medijskih zakonov - zakona o RTV Slovenija, zakona o STA, zakona o AVMS in krovnega medijskega zakona, katedra je oddala svoje predloge.

Katedra za novinarstvo (UL FDV)
Gallery


Back to list of notificationsPublished: 07. September 2020 | Category: