Posvet »Petindvajset let lokalne samouprave v Republiki Sloveniji«


V petek, 29. novembra 2019 smo na FDV obeležili pomemben jubilej – petindvajsetletnico delovanja lokalne samouprave v Republiki Sloveniji.
 
V začetku leta 1995 je namreč začelo delovati 147 novih občin, ki so bile po mnogih zapletih ustanovljene s prvim januarjem 1995 in v katerih so mesec prej potekale prve lokalne volitve po osamosvojitvi. 
 
Posvet se je pričel s strokovnim panelom, na katerem so strokovnjaki s področja lokalne samouprave odprli kar nekaj izhodišč za razpravo ter prikazali delovanje slovenske lokalne samouprave tudi v primerjalni perspektivi z drugimi evropskimi državami.
 
Na okrogli mizi “Slovenske občine kot nosilke lokalne samouprave” pod moderatorstvom doc. dr. Simone Kukovič so župani spregovorili o preteklih dosežkih občin ter predstavili dobre prakse (so)delovanja, opozorili pa so tudi na težave in anomalije, s katerimi se pri vodenju občin vsakodnevno srečujejo.
 
Popoldanska okrogla miza je bila namenjena prihodnosti lokalne samouprave v Sloveniji. Župani in drugi gostje so se pod moderatorstvom prof. dr. Mira Hačka razgovorili o izzivih ustanavljanja pokrajin, problemih, povezanih z nezadostnim financiranjem občin ter problematičnem odnosu med državo in občinami.
 

Gallery


Back to list of notificationsPublished: 03. December 2019 | Category: FDV