Skoči do osrednje vsebine

Internet slabo vpliva na duševno dobrobit deklet


pexels-karolina-grabowska-8003527

Način komunikacije značilen za internet ter vsebine, ki so jim uporabniki tam izpostavljeni, imata velik vpliv na njihovo počutje, predvsem pri mladih. Skoraj tri četrtine vprašanih deklet v 9. razredu in srednji šoli primerja svojo podobo obraza in telesa s podobami na spletu. Skupno je v zadnjem triletju osnovne šole delež deklet, ki se primerjajo, 63 %, v srednji šoli pa 74 %. Pri fantih pa je bistveno drugače, saj se primerja le 23 % osnovnošolcev in 33 % dijakov.

Med osnovnošolskimi najstniki dvakrat več deklet (57 %) kot fantov (25 %) uporablja filtre in druge izboljšave svojih fotografij, ki jih naredijo z mobilnim telefonom. Pri srednješolcih je razlika med spoloma nekoliko manjša: 53 % deklet in 28 % fantov uporablja filtre.

Anketa je pokazala, da je dekletom zelo pomembno, da so del svojega socialnega kroga, in zanje mnenje drugih veliko šteje. Tako se 60 % vprašanih osnovnošolk in 62 % srednješolk počuti slabo, če so izključene iz skupin sošolcev na družabnih omrežjih ali aplikacijah za sporočanje. Pri fantih sta ta deleža 44 % in 47 %. Če na spletu vidijo slike z zabave, na katero niso bile povabljene, se slabo počuti 57 % najstnic in le približno tretjina najstnikov. 

Več si lahko preberete na spletni strani.

Rezultati ankete potrjujejo opažanja s Safe.si delavnic zadnjih let na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Ker je vpliv spleta na dekleta in fante tako velik, so pripravili številna gradiva, ki mlade nagovarjajo, da skrbijo za svoje dobro počutje pri uporabi spleta. Gradiva so prosto dostopna v elektronski obliki, nekatera tudi v tiskani:

Foto: Pexels


Back to list of notificationsPublished: 14. September 2022 | Category: Research, FDV