Skoči do osrednje vsebine

Večina mladih cepljenju ne nasprotuje


fotka
Center za socialno psihologijo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani predstavlja prve izsledke raziskave o odzivih mladih na epidemijo in ukrepe ter o odnosu mladih do cepljenja. Raziskava temelji na reprezentativnem vzorcu oseb, starih med 15 in 30 let. Mladi večinsko cepljenju ne nasprotujejo, izrecno ga zavrača 30 odstotkov.

Rezultati prve raziskave mladih v starostni skupini od 15 do 30 let so pokazali, da je delež cepljenih zelo blizu deležu cepljenja v splošni populaciji (polno cepljenjih 42,8 %*), pri čemer je treba upoštevati, da jih medicina ne uvršča med ogrožene skupine. Skupni delež cepljenih mladih (z enim ali dvema odmerkoma) in tistih, ki se še nameravajo cepiti, znaša 57,5 %, še nadaljnjih 12,3 % mladih pa je glede cepljenja neodločenih. Delež mladih, ki se v naslednjih šestih mesecih ne nameravajo cepiti, je 30,2 %.

Mladi, ki se ne nameravajo cepiti, imajo o varovalni vrednosti cepiva za svoje zdravje in zdravje skupnosti izrazito negativna stališča. Med njimi se jih več kot 80 % ne strinja s tem, da bo njihovo cepljenje pozitivno vplivalo na zdravje drugih v skupnosti, več kot 60 % jih ne verjame, da s cepljenjem zmanjšajo možnost okužbe s korona virusom; več kot 80 % pa se jih ne strinja s tem, da jih cepljenje varuje pred tem, da bi zboleli za COVID-19. Kar 24,5 % mladih se strinja s trditvijo, da cepivo proti koronavirusu povzroči neplodnost. Skupina mladih, ki se ne namerava cepiti, se najbolj strinja s trditvami o tem, da je koronavirus izmišljotina ali sredstvo za nadzorovanje populacije.
 

Glede zaupanja virom informiranja o COVID-19 mladi izražajo največ zaupanja v strokovne in znanstvene vire informiranja; precejšnjo mero nezaupanja pa izražajo v politične odločevalce, družbena omrežja, spletne klepetalnice in forume.

 

*Podatki COVID-19 sledilnika 31. 8. 2021

 

Vodja projekta je dr. Tanja Kamin (tanja.kamin@fdv.uni-lj.si). Raziskavo je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Več informacij v priponki.

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 08. september 2021 | v kategoriji: Raziskave, FDV