Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo

  • Dobrodošli na spletnih straneh Katedre za družboslovno informatiko in metodologijo

    Poslanstvo katedre je zagotavljanje odličnosti na področjih izobraževanja, raziskovanja in pri razvoju družboslovne informatike, družboslovne metodologije in družboslovne statistike.

  • Študij družboslovne informatike ponuja izjemno raznolikost

    Družboslovni informatik povezuje družboslovje, informatiko in statistiko. Pogosto dela kot podatkovni analitik in vodja projektov v javnih ustanovah in zasebnih podjetjih.

  • 11 razlogov za študij družboslovne informatike

    Še ne veste na katero fakulteto bi se vpisali? Nihate med družboslovjem in naravoslovjem?

Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo od leta 1984 izvaja univerzitetni in visokošolski program družboslovne informatike in predstavlja prvi tovrstni študij v svetu.

Skladno s svojim poslanstvom Katedra svojim študentom nudi poglobljene teoretske temelje ter profesionalna znanja in veščine iz družboslovne informatike, metodologije in statistike, kar družboslovnim informatikom omogoča, da se na trgu dela kompetentno ukvarjajo z interakcijo med informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in sodobno družbo. Družboslovni informatiki se zaposlujejo v zasebnem in javnem sektorju,  ustanavljajo lastna podjetja ali pa se posvečajo znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Opravljajo dela, kot so spletna analitika, optimizacija informacijskih sistemov in storitev, statistika in metodologija, tržno raziskovanje, raziskovalni management in svetovanje, poslovna analitika itd.

Predavatelji na Katedri so močno vpeti v različne aplikativne in temeljne nacionalne in mednarodne projekte, sodelujejo z različnimi zasebnimi in javnimi organizacijami doma in po svetu ter objavljajo v vodilnih svetovnih publikacijah in založbah. 

Bronasta medalja na 3. Evropskih univerzitetnih igrah za študentko Družboslovne informatike Špelo Orehek

V petek, 15. julija 2016, sta bronasto medaljo v ekipnem šahu osvojili študentka Družboslovne informatike Špela Orehek in Caterina Lombardi (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo).

25. julij 2016 | Obvestilo

Izšel učbenik Osnovna statistična analiza v R-ju

Pri Založbi FDV je izšel učbenik Osnovna statistična analiza v R-ju, ki ga je napisal in uredil član naše katedre izr. prof. dr. Aleš Žiberna.

19. julij 2016 | Obvestilo

10 preprostih pravil za učinkovito statistično delovanje

"Deset preprostih pravil za učinkovito statistično delovanje", ki raziskovalcem pomagajo, da se izognejo pastem napačnega predstavljanja podatkov ali oblikovanja hipotez na podlagi pomanjkljivega statističnega sklepanja.

22. junij 2016 | Obvestilo

Ubeseditev anketnih vprašanj lahko izboljšamo z jezikovnimi viri, kot so besedilni korpusi in leksikalne baze

V petek, 17. junija 2016, je Ana Slavec, diplomantka družboslovne informatike in članica KDIM, zagovarjala svojo doktorsko disertacijo z naslovom Izboljševanje ubeseditve jezikovnih vprašanj z jezikovnimi viri.

22. junij 2016 | Obvestilo

PhD Scholarship - Australian millennials on social media: managing privacy and security in the workplace

The University of Newcastle is offering a PhD scholarship, under supervision of Dr Janet Fulton.

21. julij 2016 | Možnosti za delo in študij

Doctoral research grant in the area of Communication Studies

Full-time vacancy in the Department of Communication Studies for a Doctoral Grant by the University Research Fund.

19. julij 2016 | Možnosti za delo in študij

Kaj o programu Družboslovne informatike menijo diplomanti, absolventi in študenti tega programa?

 


Študijski programi 2. stopnje