Center za mednarodne odnose

 • Raziskovalna področja:

  mednarodni odnosi, mednarodna ekonomija in poslovanje, politike mednarodnega prava, diplomacija in človekove pravice, mednarodne organizacije in evropska integracija.

 • Strani so v izdelavi

 • Raziskovalni projekti:

  Pripravljamo raziskave na nacionalni in mednarodni ravni. Izsledki naših projektov so podlaga za oblikovanje strategij in politik različnih institucij, predstavljajo pa tudi pomemben del poučevanja.

 • Konference in delavnice:

  Organiziramo konference, delavnice in seminarje z vrhunskimi predavatelji iz akademske in poslovne sfere. Prav tako so naši raziskovalci redno gostujoči predavatelji na številnih dogodkih v Sloveniji in tujini.

 • Zbirke in revije:

  Center izdaja zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa tudi revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Marko Lovec o schengenskem in dublinskem sistemu na primeru migrantske in begunske krize

Marko_Schengen_jpeg

Marko Lovec s Centra za mednarodne odnose je v publikaciji​ 'Border Politics: Defining Spaces of Governance and Forms of Transgressions' objavil poglavje 'Politics of the Schengen/Dublin System: The Case of the European Migrant and Refugee Crisis'.​

13. februar 2017 | Obvestila

Projekt Centra za mednarodne odnose prejel nagrado Evropske komisije 'zgodba o uspehu'

EU v OŠ_knjiga

Projekt 'Učni načrti osnovnih šol, obogateni z vsebinami o Evropski uniji' (Enhanced EU content in primary school curricula ­– EU4PRIM) Centra za mednarodne odnose je prejel nagrado Evropske komisije 'zgodba o uspehu'. Nagrado podeljuje ekspertni panel Generalnega direktorata Evropske komisije za izobraževanje in kulturo, pri izboru nagrajenih projektov pa so pomembni predvsem kakovost, pomen in rezultati projektov.

20. januar 2017 | Obvestila

Center za mednarodne odnose svoje dosežke predstavil na Raziskovalnem dnevu FDV

CMO_Maja in Anže

Na Fakulteti za družbene vede je 12. januarja 2017 potekal Raziskovalni dan FDV. Dogodek je bil organiziran kot del obeležitve 50-letnice družboslovnega raziskovanja na FDV, na njem pa je svoje dosežke predstavil tudi Center za mednarodne odnose – en izmed treh raziskovalnih centrov na fakulteti, ki so kot najstarejši centri na FDV prav tako praznovali svojo 50. obletnico.

17. januar 2017 | Obvestila

Raziskava CMO: Tuje investitorje v Slovenijo privabljajo predvsem kakovostni kadri

Raziskava TNI 2016

Najnovejša raziskava o zaznavah slovenskega poslovnega okolja med tujimi investitorji, ki so jo za SPIRIT Slovenija pripravili Andreja Jaklič, Iris Koleša in Matija Rojec s CMO, kaže, da kot ključni prednosti Slovenije tuji investitorji še vedno ocenjujejo kakovost dela in obseg znanja zaposlenih. Kljub relativno stabilnim oviram tuji investitorji v Sloveniji za leto 2017 načrtujejo nadaljnje širitvene aktivnosti v večjem obsegu, kakor so te napovedovali za leto 2016.

19. december 2016 | Obvestila

O centru:

Center za mednarodne odnose (CMO) se ukvarja z interdisciplinarnimi raziskavami na področju mednarodnih odnosov, mednarodne ekonomije in poslovanja, politik mednarodnega prava, diplomacije in človekovih pravic, mednarodnih organizacij in evropske integracije. Člani centra so vrhunski raziskovalci, ki sodelujejo s številnimi mednarodnimi znanstvenimi mrežami, kot so TEPSA, EADI, WISC, EIBA, RESER, CEEISA, EISA, ISA, ECSA, IPSA, ECPR, ILA in SGIR. Vključujejo se tako v nacionalne, kot tudi evropske in mednarodne projekte, rezultate raziskav pa objavljajo v širšem mednarodnem prostoru. Center izdaja tudi zbirki Analize CMO in Acta Diplomatica, v sodelovanju z založbo Palgrave pa revijo Journal of International Relations and Development (uradna revija CEEISA).

Kontaktni podatki:

Telefon: +386 (0)1 580 5255
E-pošta: jasna.jugovic(at)fdv.uni-lj.si

Vrhunski raziskovalci Centra za mednarodne odnose svoje izsledke raziskav redno objavljajo v uveljavljenih znanstvenih revijah in monografijah tako v Sloveniji kot v tujini. Več njihovih del je nagrajenih. 
Center za mednarodne odnose je vpet v številne mednarodne mreže , kot so EISA, TEPSA, ECPR, EIBA, EADI, RESER, CEEISA, ISA, WISC in ILA. Člani centra tako intenzivno sodelujejo z akademiki in raziskovalci z vsega sveta ter se vključujejo v različne mednarodne raziskovalne projekte.

Analitične podlage za revizijo S4 v letu 2018

Nosilec projekta: docent Anže Burger | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2017

Slovenski znanstveniki doma in po svetu

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2018

Strateška razvojno inovacijska partnerstva kot orodje krepitve inovacijske sposobnosti slovenskega gospodarstva

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2019

Učinki in perspektive SKP na slovensko kmetijstvo in podeželje

Nosilec projekta: asistent Marko Lovec | Trajanje projekta: 1. oktober 2016 - 30. september 2019

EU/E+/Jean Monnet-Modules: EUenvi - Domestic and External EU Environmental Policy

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2016 - 31. avgust 2019

MP/UNDP: Kapuscinski Development Lectures

Nosilec projekta: redni profesor Maja Bučar | Trajanje projekta: 1. april 2015 - 30. april 2015

EU/E+/Jean Monnet-Project: EU4PRIM - Enhased EU content in primary school curricula

Nosilec projekta: docent Ana Bojinović Fenko | Trajanje projekta: 1. september 2014 - 31. avgust 2015

EU/LLP/Erasmus-Network: PADEMIA - Erasmus Academic Network on Parliamentary Democracy in Europe

Nosilec projekta: redni profesor Zlatko Šabič | Trajanje projekta: 1. oktober 2013 - 30. september 2016